Tatry słowackie – na narty do sąsiadów z południa

(Fot. High Tatras (Slovakia) - A valley below the Rysy 3 © teveve, CC BY-NC-SA 2.0)

Gdy wybieramy się sami albo z naszymi pociechami na urlop bądź ferie zimowe to często stoimy przed dylematem. A najczęściej zdarza się to w momencie decyzji o wybraniu miejsca, do którego pojedziemy uprawiać białe szaleństwo. Bo przecież obecnie wybór jest nieograniczony. Pytanie tylko, czy pozostaniemy patriotami i wybierzemy tradycyjne polskie Tatry, czy może jednak zdecydujemy się na wariant z wyborem Tatr słowackich? Mimo wszystko warto zdecydować się jednak na wyprawę do naszych południowych sąsiadów!

Na Słowacji możemy wybrać wyprawę w Tatry Wysokie, które są wspaniałym miejscem, na dodatek tłumnie odwiedzanym przez spragnionych wrażeń turystów. Jest to wyjątkowe miejsce na mapie całego regionu. Skąd się bierze niezwykła popularność Tatr Wysokich? Decyduje o tym niezwykły, wprost bajkowy krajobraz, folklor, fantastyczne górskie jeziora oraz ostro zakończone szczyty skalne.

Możemy również zdecydować się na Tatry Niskie, które położone są na przeciw Tatr Wysokich. Z kolei o ich popularności decydują wspaniałości przyrody, podziemne jaskinie, górskie wioski oraz mocno zalesione zbocza. Poza tym to właśnie tutaj znajduje się słynny Chopok.

Dla polskich turystów odwiedzających Słowację bardzo istotny jest sposób oznakowania szlaków, który jest identyczny jak w Polsce, co stanowi spore ułatwienie. Niestety minusem jest przymus wykupienia ubezpieczenia, ponieważ w wypadku wszelkich kłopotów to właśnie turysta jest odpowiedzialny za pokrycie kosztów ewentualnej akcji ratowniczej.

Jeśli znudzimy się nartami, zawsze możemy skorzystać ze źródeł termalnych, które występują na Słowacji bardzo obficie. Według najnowszych danych, Słowacja oferuje ponad tysiąc tego typu źródeł. To fantastyczny dar natury, który Słowacy umieją wykorzystywać. Znajdziecie tam całe kompleksy basenów termalnych, które oferują wiele atrakcji dla osób w każdym wieku.

Jadąc na Słowację możecie zapomnieć o diecie, gdyż tamtejsza kuchnia jest niezwykle kaloryczna. Szczególnie godne polecenia są bryndzowe haluszki (ziemniaki z bryndzą i skwarkami), knedliki z pieczonym mięsem oraz kapustnica (kapuśniak na wędzonce). Takie zestawy na pewno dadzą nam dużo sił, żeby zmierzyć się ze słowackimi Tatrami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *